Potpredsjednica Vlade RH i državni tajnik na Poslovnom doručku

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te državni tajnik Mario Antonić sudjelovali su u petak, 27. siječnja 2017. godine, na Poslovnom doručku u organizaciji Poslovnog kluba slovensko – hrvatskih gospodarstvenika (SLO-CRO poslovni klub) i veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić održala je tom prilikom govor u kojem se posebno osvrnula na Novi zakon o javnoj nabavi te Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva.

U svom govoru, potpredsjednica Dalić upoznala je sudionike Poslovnog doručka sa svim prednostima koje omogućuje Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, a koji donosi 104 mjere usmjerene na pojednostavljenje primjene postojećih zakonskih propisa i podzakonskih akata u područjima zaštite na radu, sanitarnih i zdravstvenih uvjeta, energetske učinkovitosti u gradnji, osnivanja poduzeća, trgovine i posredovanja u prometu nekretnina.

„Mjere koje provodimo na određen su način iskazana težnja između onoga što bi Vlada željela i onoga što bi gospodarstvu trebalo te ograničenja državnog proračuna. Porezna reforma je tek prvi korak i nadam se da će rezultat cjelokupne ekonomske politike biti otvaranje novih mogućnosti za porezno rasterećenje. Poboljšavanjem investicijske klime i poslovnog okruženja u smislu nižih troškova u ispunjavanju zakonskih obveza , smanjenja prevelike normiranosti te pojednostavljenja i sposobnosti bržeg i jeftinijeg udovoljavanja svim drugim obvezama koje država nameće poduzetnicima, posao je i zadaća Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“, rekla je potpredsjednica Dalić te dodala kako je prvi korak učinjen upravo donošenjem Akcijskog plana i liberalizacijom tržišta usluga.

Ministrica Dalić je naglasila i kako će se u provedbi mjera iz Akcijskog plana, izmjeni zakonskih i podzakonskih akata, konzultirati s predstavnicima poduzetnika i drugim socijalnim partnerima te da očekuje kako će veći dio mjera biti proveden tijekom prve polovice 2017. godine.

Kao krajnji cilj navedenih mjera, potpredsjednica Dalić istaknula je važnost sistema koji bi Vladi RH, prilikom odlučivanja i donošenja pojedinih propisa, omogućio jasniju predodžbu o troškovima koje zakonski i ostali propisi nameću gospodarstvu.

„Sukladno tome, dva osnovna cilja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta su stvoriti sistem koji će za buduće propise osiguravati informaciju o troškovima za gospodarstvo te provoditi pregled postojećeg zakonodavstva s ciljem smanjivanja njegove složenosti“, zaključila je ministrica Dalić.

Akcijskim planom se namjerava rasteretiti gospodarstvo za 30 posto, što predstavlja procijenjenu uštedu poslovnom sektoru do 1,5 milijardi kuna te povećanje konkurentnosti i slobode tržišta usluga. Time će se stvoriti poticajna investicijska klima i jednostavniji uvjeti poslovanja.

Nadalje, istaknula je potpredsjednica i prednosti Novog zakona o javnoj nabavi koji je na snagu stupio 1. siječnja 2017. godine: uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude kao ključnog kriterija za odabir, gotov obrazac europske jedinstvene dokumentacije o nabavi, potpuna informatizacija i automatizacija procedure, manji troškovi jamstva za tvrtke kao i žalbene naknade, 80 posto manje administrativno opterećenje poduzetnika u postupku javne nabave, naručitelj postaje obvezan provoditi prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o nacrtu dijela dokumentacije o nabavi u otvorenim i ograničenim postupcima, a uvedeni su i mehanizmi zaštite zakonitosti i pravne sigurnosti svih sudionika u postupcima javne nabave.

„Novi zakon o javnoj nabavi omogućit će poduzetnicima bolji pristup procesima javne nabave, njihovo efikasnije i brže odvijanje, ali i smanjenje percepcije korumpiranosti u javnoj nabavi“, zaključno je naglasila potpredsjednica Dalić u svom govoru na Poslovnom doručku SLO-CRO poslovnog kluba.

SLO-CRO poslovni klub osnovan je 2002. godine kao neprofitna udruga s namjerom organiziranja i jačanja ekonomskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Klub ima trenutno preko 50 članica, među kojima su: Agrokor, Atlantic Grupa, Orbico, Podravka, Dalekovod, Petrol, Triglav, Gorenje, Calcit, Gen-I, Kras Sežana, Fragmat, AquafilCro i brojni drugi. Aktualni predsjednik kluba je Goran Berić.

2 3