Održan međunarodni susret gospodarstvenika “Aktualni gospodarski izazovi – rješenja i pogranične prilike”

14.04.2022

Susret u  organizaciji SLO CRO Poslovnog kluba, HGK, Županijske komore Krapina te Poslovni klub “Skup za Zagorje”, održan je u srijedu, 13. 4. 2022.  u Villi Zelenjak – Ventek okupio je poduzetničku elitu s obje strane Sutle.

Uspješno poslovanje posljednje tri godine pravi je izazov - prvo se pojavila pandemija koronavirusa, unutar koje je dvije godine trebalo pronalaziti poslovna rješenja, a onda je došlo po gospodarstvo nešto još mnogo gore – rat u Ukrajini, koji je prouzročio ekstremno poskupljenje energenata i sirovina. 

"Kada slušam o problemima s hrvatske strane, vidim, da su nam problemi vrlo slični i da su razlike samo u nijansama.  Naša Vlada možda reagira nešto brže nego Hrvatska, a razlika je i u tome što je Slovenija manja pa se možda na lakši način problemi rješavaju. Teško je dati ocjenu cijelog gospodarstva.  Rekli bismo, energetski intenzivna poduzeća  u puno većem problemu od ostalih no univerzalnog rješenja nema, a kamoli da bismo mogli predvidjeti kraj" – kazao je Jože Smole iz Udružena poslodavaca Slovenije, koji je bio i jedan od panelista na konferenciji.

"Kod svjetla na kraju tunela uvijek je pitanje da li je to lokomotiva ili se nazire izlaz. Slovensko i hrvatsko gospodarstvo, već so prošli kroz toliko problema, da ćemo se zbog toga možda lakše izvući. Iako, stvarno je nepredvidivo, a za neki dio gospodarstva, iznad svih mogućnosti da poduzeća sama riješe probleme koji nisu nastala njihovom krivnjom" – zaključio je Smole.

Predsjednik HGK, Županijske komore Krapina Josip Grilec pak je naglasio da u vremenima krize ne bi smjelo biti ‘soliranja’.

 Moramo biti zajedno, zajedno biti bolji i uspješniji. Što se  tiče poskupljenja energenata, ne mogu se oteti dojmu da je to umjetno ‘napuhano’. Ako imate više od 50 posto vlastitih izvora, što Hrvatska ima, pa ako uzmemo da je nuklearna elektrana Krško na ovom području, koja nema promjenljive cijene goriva, dakle ako imate veliki dio izvora energije koji vam je fiksan i prije krize i sada, zašto poskupiti struju tri puta? Ne vidim razloga. Gdje crpimo tu ideju o poskupljenju?  Tome se može i mora stati na kraj – kazao je Grilec.

Posebno se poskupljenja osjećaju u građevinskom sektoru, a na tu je temu govorio predsjednik Uprave Kamgrada, najveće hrvatske građevinske tvrtke, Dragutin Kamenski, koji je ujedno i predsjednik Poslovnog kluba “Skup za Zagorje”.

– Smatram da je ovakav skup nužan, jer vrijeme u kojem živimo nije uobičajeno, a izmjena iskustava i pokušavanja iznalaženja rješenja je stvarno dobrodošlo. Sigurno će i organizator skupa svakako činiti sve da se ovakvi sastanci održavaju i dalje.

U građevini je, da, materijal skočio u nebesa i pokušavamo ostvariti komunikaciju s investitorima. Sada smo u situaciji da kontaktiramo i Vladu i da pokažemo na pravovremeno rješenje. U protivnom ćemo doći u situaciju da ono što je u građevinskom sektoru ostalo živo, nastrada. Prodaja nekretnina je jedan zaseban segment. To su investicijski projekti gdje investitor formira prodajnu cijenu temeljem ulaznog troška. U ovim klasičnim odnosima, gdje se mi kao izvođač javljamo na određeni projekt, vrlo se teško odrediti jer nema jednoznačnih situacija. 

Slično promišlja i Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže, ujedno i predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Nadam se da će, nakon ovog kaosa u Ukrajini, nakon kaosa zbog korona krize, doći kraj globalizacijskom kaosu i da ćemo se, konačno, više okrenuti sebi, svojim susjedima i bližim tržištima, a ne izvoziti u Južnu Ameriku, Zanzibar i tako dalje. Upravo taj skup gdje hrvatski i slovenski kolege razgovaraju je vrlo važan i to je platforma odnosa koji se moraju potencirati – zaključio je Premužak.

Predsjednik uprave tvrtke Valoviti papir Dunapack Zvonimir Čuljak dodao je da je na konferenciji prisutno dosta njihovih kupaca, stoga je pohvalio organizaciju i priliku da osluškuje što kupci misle, osjećaju i kakva je situacija kod njih.

 Bilo je razgovora o cijenama energenata, o sirovinama čije su cijene otišle gore. Nama je papir, kao sirovina, također otišla za sto posto u zadnjih 15 godina. Prvenstveno, ono što je bitno, tražimo unutarnje rezerve i uštede koliko se u ovim trenucima može – objasnio je Čuljak.

Uime organizatora konferencije, Saša Muminović, inače član Uprave AquafilCRO-a iz Oroslavja, kazao je da mu je jako drago da se takva regionalna druženja potenciraju, iako su ovdje više istaknuti problemi, nego što su ponuđena rješenja.

U principu, rješenja teško da možemo identificirati. Bavili smo se problemima jer smo u razdoblju kada nema jednostavnih rješenja, nema rješenja koja bismo imali sutra i koja bi nam mogla pomoći. Radi se više o promišljanju i razmjeni mišljenja o tome što nas sve čeka, kao i o mogućim pravcima. Čuli smo različita mišljenja koja su možda i dijametralno suprotna od toga da su mjere potrebne već sutra. Isto tako, nije se dovoljno navikavati na mjere Vlade, jer ne možemo živjeti od mjera već od normalnog poslovanja. Iako to zvuči kontradiktorno, to je naša realnost i budućnost. Moramo misliti o tome kako ćemo živjeti bez mjera. Govorimo i o problemu energije i sirovina, ne samo u cijeni već i u dobavnim rokovima koji traju po šest mjeseci, pa i godinu dana, govorimo o problemu radne snage koje nema i o problemu financiranja ovakvog sustava kada cijene divljaju. Govorimo o četiri stvari s kojima se naša generacija nije susretala. Gospodin Grilec je napomenuo kako je to u bivšoj državi bilo nešto što je normalno, borba s inflacijom i ekstremnim poskupljenjima. Mislili smo da smo se konačno od toga odmaknuli, od inflacije, revalorizacija i života u takvom ambijentu, treba gledati naprijed – zaključio je Muminović.

Alen Brodar – Zagorje Internacional

Foto: Damir jadan FX Studio

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve