Nekretnine u biznisu #2023

26.05.2023

 U Termama Tuhelj, se 25. 5. 2023.,  održao okrugli stol pod nazivom “Nekretnine u biznisu #2023 na kojem su govorili priznati stručnjaci s područja nekretnina iz Slovenije i Hrvatske. 

Ovaj susret na uvijek aktualnu temu SLO CRO” Poslovni klub organizirao je u sudjelovanju sa  Skupa za Zagorje Poslovnom klubom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Krapina, pod pokroviteljstvom župana Krapinsko – zagorske županije i Javne agencije “SPIRIT” Slovenija.

Na okruglom stolu prisustvovao je i  ekonomski savjetnik na Veleposlanstvu  R Slovenije u Zagrebu g. Dušan Pšeničnik. 

O navedenim temama  diskutirali su Dragutin Kamenski, vlasnik najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za visokogradnju – Kamgrad, te predsjednik poslovnog kluba Skup za Zagroje; Gordana Piljić, direktorica tvrtke Stanart koja je već dugi niz godina članica upravnog odbora Udruženja društva za posredovanje nekretninama i djeluje u sklopu Gospodarske zbornice Slovenije pri čemu važno utječe na razvoj tog područja; Ajda Kaluža, vlasnica agencije za nekretnine Arvio; Filip Vučagić, odgovoran za postavljanje i razvoj poslovanja u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini u Colliers Advisory i Boro Vujović, vlasnik hrvatske agencije za nekretnine Opereta.

Panelisti su se dotaknuli  pitanja trenutne situacije u svijetu, pa su se i otvorile teme koje su bile vezane uz to osjeća li se manji broj upita za gradnju s obzirom na situaciju u Europskoj uniji i rat u Ukrajini, te oporavljanje nakon COVID pandemije. Gordana Piljić ističe kako ljudi nakon COVID pandemije više teže nekretninama koje se nalaze u prirodi, te da su zemljišta koja su više izolirana, trenutno traženija na tržištu. Jedna od tema bila je i zaštita investitora i kupaca, te s kojim se potencijalnim problemima investitori susreću prilikom prodaje s obzirom na to da je potražnja veća od ponude. Sukladno tome, otvorila se tema kako privući investitore u Zagorje te je panelistima bilo postavljeno pitanje očekuju li da će tržište uskoro prepoznati komparativne prednosti Zagorja za kvalitetu stanovanja i jačeg ulaganja u nekretnine za stanovanje?

„Gospodarstvo Zagorja je unazad nekoliko godina u evidentnom gospodarskom napretku , stvarni potencijal Zagorja je izuzetno velik“, nadovezao se Dragutin Kamenski.

 

Saša Muminović,  predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika, kazao je kako je izuzetno zadovoljan kako je konferencija organizirana, te da su pokazali kako sudjelovanje i sinergija uvijek donesu dobre rezultate, pa je tako i ova konferencija jedan rezultat dobre suradnje.

-Našli smo dobre sugovornike iz obje Države, koji su dali nekoliko veoma važnih točki, o kojima treba razmišljati u narednom periodu. Jedno su problemi s kojima se suočavaju investitori, oko uređenja nekih zakonskih problema, davanja garancija, problema radne snage, gdje se pružaju i nove mogućnosti, u smislu smještaja te radne snage, pa do nekih insajderskih informacija, kako agenti i posrednici u prometu nekretnina, vide tržište Hrvatske i Slovenije, u smislu našeg lokalnog utjecaja, utjecaja Države, pa do segmenta stranaca koji sudjeluju na Hrvatskom tržištu, te informacije koje smo dobili oko smirivanja tržišta, pada broja transakcija, koje su također indikator gdje se nalazi danas gospodarstvo, jer znamo da je građevina jedna među prvima koja reagira na bilo kakve potrese, odnosno promjene u gospodarstvu- istaknuo je Muminović.

Dodao je i kako je još jedna veoma važna stvar oporezivanje, jer u studijama koje su predstavili, navedeno je da samo 20 posto naših smještajnih kapaciteta u turizmu su hoteli, koji su znatno porezno privilegirani, gdje država i samim time društvo u Hrvatskoj, gubi novac koji bi mogao biti usmjeren u državnu zajednicu, znači za opće dobro.

-Želim još istaknuti koliko nam znači potpora lokalne samouprave u prvom redu Županije, koja podupire ovakve projekte koji znatno doprinose gospodarstvu županije, a isto tako potporu koje Veleposlanstvo Republike Slovenije, pruža svim aktivnostima SLO CRO Poslovnog kluba   istaknuo je Muminović.

Župan Krapinsko zagorske županije, Željko Kolar, kazao je kako je bilo vrlo poučno slušati vrhunske stručnjake i one koji grade, i one koji prodaju, i usporedbe stanja na tržištu nekretnina u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji. Dodao  je, kako je zadovoljan što imamo kontinuirani kontakt između Županije i Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, i da je SLO CRO Poslovni klub vrlo aktivan, da su redoviti kontakti, kao i da zapravo pridonose našoj boljoj, sveukupnoj  suradnji između dvaju Držav

Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik HGK ŽK Krapina, kazao je kako misli da je ovaj okrugli stol prošao dobro, što je pokazao i sam broj panelista, njihova kvaliteta i iskustvo u bavljenju nekretninskim biznisom, sa različitih pozicija, i paralela koja je povučena između biznisa nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji.

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve