U Zagrebu obilježen Svjetski dan pčela

20.05.2021

Uz Slavonsku aveniju, jednu od najprometnijih gradskih ulica u Zagrebu postavljen je umjetnički rad poznatog hrvatskog street art umjetnika Mirona Milića,  posvećen važnosti zaštite pčela i održivosti ekosustava. Rezultat je to suradnje  Veleposlanstva Slovenije, Atlantic Grupe i SLO CRO Poslovnog kluba - u nastojanju da se podigne svijest o potrebi zaštite ovih jedinstvenih oprašivača cvjetova o kojima ovisi čak trećina ljudske hrane.

Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetski dan pčela 20. svibnja 2017. godine na inicijativu Republike Slovenije u želji da potaknu međudržavnu suradnju u zaštiti oprašivača kao i globalnim pitanjima zaštite okoliša, prelaska na održivu poljoprivredu, te iskorjenjivanju gladi u državama u razvoju.

"U Sloveniji je pčelarstvo masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s nekoliko stoljeća starom tradicijom. Prvi profesionalni učitelj pčelarstva bio je Anton Janša (1734.-1773.), 20. svibanj – Svjetski dan pčela, zapravo je njegov rođendan. Kranjska ili siva medonosna pčela - Apis mellifera carnica – poznata je u cijelom svijetu" naglasio je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc prilikom otkrivanja umjetničkog rada.

U Europskoj uniji 78 posto vrsta divljeg cvijeća i 84 posto poljoprivrednih vrsta ovisi o oprašivanju uz pomoć životinja koje izumiru uslijed klimatskih promjena, smanjenja staništa, zagađenja okoliša. Bez oprašivača ozbiljno je ugrožena proizvodnja jabuka, naranči, marelica, trešanja, graha, krastavaca, bunedea, bilja poput bosiljka, timijana i kamilice te usjeva rajčica, paprike i agruma. U ekonomskim okvirima riječ je o proizvodnji hrane vrijednoj 22  milijardi eura godišnje koja se pripisuje ovim malim insektima.

„Način na koji se odnosimo prema okolišu danas, postavlja temelje budućnosti i opstanku svijeta kakav poznajemo u vremenima koja dolaze. Svjedoci smo izumiranja vrsta i smanjenja bioraznolikosti, a bez dizanja svijesti i odgovornog ponašanja prema našem okruženju nažalost, ne možemo se nadati boljoj budućnosti“ kazao je generalni tajnik Atlantic Grupe Ivan Mišetić.

Godina 2021. je Međunarodna godina kreativnog gospodarstva s ciljem skrenuti posebnu pozornost na važnost kreativne ekonomije za zaštitu pčela i drugih oprašivača. Kreativni stvaratelji, arhitekti, dizajneri, pisci i umjetnici ti su koji postavljaju košnice u urbana središta i potrebu za zaštitom pčela na mentalnu kartu stanovništva - i to učinkovitije od drugih društvenih ili ekonomskih aktivnosti".

"Oprašivanje je vrlo važno i za druge biljke koje se koriste kao biogorivo u proizvodnji vlakna, lijekova, stočne hrane i građevinskog materijala. Na ovaj način čuvaju se i generiraju brojna radna mjesta.Za budući razvoj ovog područja, kao i za razvoj poljoprivrede i prerade hrane općenito, od ključnog će značaja biti istraživanja, inovacije, obrazovanje, uvođenje novih (zelenih) tehnologija i prijenos znanja" dodao je dr. sc. Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba. 

Otkrivanja murala, pridružio su i predsjednik Hrvatskog pčelarskog Saveza   Željko Vrbos. 

Matjaž Marko, Saša Muminović, Vojislav Šuc, Miron Milić, Ivan Mišetić

Od leve: Matjaž Marko (svetovalec in idejni vodja projekta na Velep. SLO. v Zagrebu) , Saša Muminović (SLO CRO Poslovni klub), Vojislav Šuc (Veleposlanik R Slovenije v Zagrebu), Miron Milić (avtor murala), Ivan Mišetić (generalni tajnik Atlantic Grupe)

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve