Digitalni nomadi u Hrvatskoj

17.03.2023

Digitalni nomadi su ljudi koji svoj posao rade preko kompjutera a sve što im treba je internetska veza. Privremeni ured imaju na plaži, u kafiću, u parku, gdje god je internet brz i dostupan. Putuju svijetom, mijenjaju zemlju prebivališta, samozaposleni su ili pak  ne trebaju upoznati poslodavca. To su uglavnom IT stručnjaci, pisci, novinari, dizajneri i razni kreativci. Međutim, sve se više pojavljuju poslovi i poslovi koji se mogu obavljati na daljinu zahvaljujući tehnološkom napretku.  Prema nekim predviđanjima, do 2035. godine u svijetu će postojati milijarda digitalnih nomada!

Prateći trendove za pojedine gradove - Zadar, Split, Zagreb,  na platformi Nomad List,  Jan de Jong, osnivač udruge Digital nomads Croatia zaključuje,  da u Hrvatsku otprilike dolazi 5000 digitalnih nomada mjesečno.

Ako se gleda da svaki digitalni nomad u Hrvatskoj ostaje dva mjeseca, može se reći da ih je svakog mjeseca u Hrvatskoj oko 10 tisuća. 

Koji su uvjeti da digitalni nomad dobije privremeni boravak u Hrvatskoj?

  • rad na daljinu za stranog poslodavca ili za vlastito društvo koje nije registrirano u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske
  • imati sredstva za uzdržavanje
  • imati zdravstveno osiguranje
  • ne smije biti osuđen za kazneno djelo u matičnoj državi ili državi u kojoj je osoba boravila jednu godinu prije dolaska u Republiku Hrvatsku
  • valjani dokumenti

Odgovore na pitanja;  Gdje digitalni nomad može predati zahtjev za rad iz Hrvatske? Koliko dugo digitalni nomad može raditi iz Hrvatske? Gdje digitalni nomad plaća porez na dohodak i postoji li rizik kreiranja stalne poslovne jedinice i plaćanja poreza na dobit,  donosi član SLO CRO Poslovnog kluba Crowe  -  na poveznici OVDJE ! 

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve