Održana konferencija „Izazovi implementacije umjetne inteligencije u poduzeća”

26.04.2024

SLO CRO Poslovnim klubom slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika u suradnji sa Infobipom i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu organizirao konferenciju „Izazovi implementacije umjetne inteligencije u poduzeća“s ciljem definiranja izazova i predstavljanja benefita korištenja AI rješenja za uspješnije poslovanje kompanija.

Na konferenciji je sudjelovalo gotovo stotinu gostiju iz preko 60 kompanija, a među njima i brojni AI stručnjci i entuzijasti. U uvodnom su se dijelu publici obratili Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba, Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu te Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Vladi RH.

„Cilj SLO CRO Poslovnog kluba je pružiti članovima informacije o aktualnim temama, te razmijeniti iskustva. Ovoga puta fokus je na umjetnoj inteligenciji, koja potiče inovacije i produktivnost, te potpuno mijenja paradigmu poslovanja. Mogli smo čuti, kako postoji i rizik s primjenom AI-ja, no važno je naglasiti činjenicu da djelujemo na globalnom tržištu gdje konkurencija koristi različite alate kako bi poboljšala, pojeftinila i učinila proizvode dostupnijima. Rizici koje AI donosi mogu se ublažiti kroz odgovarajuća rješenja dok implementacija umjetne inteligencije u poslovanje podiže konkurentnost gospodarstva. Danas je na konferenciji sudjelovalo oko sto predstavnika gospodarstva iz Slovenije i Hrvatske koji žele čuti nešto više o iskustvima u korištenju ove tehnologije. Zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike Slovenije i Infobipu na suorganizaciji. Predstavnici ministarstva gospodarstava obiju država prepoznali su važnost ove teme te potrebu za što većom edukacijom gospodarske javnosti u ovom području“, izjavio je dr. Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba.

„Trenutno raspoloživa AI tehnologija može ubrzati poslovne procese ako se ispune uvjeti za njezino optimalno korištenje. Mnoge globalne tvrtke prepoznale su prednosti i aktivno implementiraju umjetnu inteligenciju u svojim sustavima, a naša je zadaća da im omogućimo besprijekornu komunikaciju s njihovim krajnjim korisnicima – i to komunikaciju koja je potpomognuta umjetnom inteligencijom. Bitno je izazove digitalizacije poslovanja sagledati sveobuhvatno, zato implementacija AI tehnologije nije jednokratan projekt već kontinuirani proces i razvoj, koji će dugoročno promijeniti način kako tvrtke posluju i unaprijediti ih”, rekao je Boris Pogačnik, potpredsjednik za poslovni razvoj Infobipa.

Slovenski i hrvatski eksperti prezentirali su mogućnosti koje umjetna inteligencija može pružiti, te podijelili niz savjeta kako implementirati AI. Seriju inspirativnih i stručnih predavanja otvorio je dr. Franc Bračun, pomoćnik uprave i Chief Data Officer Nove Ljubljanske banke na temu „Kako krenuti s implementacijom umjetne inteligencije u poduzeće”. Aleksandar Raić, potpredsjednik Infobipa za AI transformaciju predstavio je kako umjetnu inteligenciju koriste u hrvatskom jednorogu i na koje sve načine Infobipova komunikacijska rješenja potpomognuta umjetnom inteligencijom mogu unaprijediti poslovanje i odnos s korisnicima. Kako bi pokrili sve važne aspekte, okupljenima se obratila i pravnica Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica CRO Startup udruge, koja je govorila o pravnom aspektu uvođenja umjetne inteligencije u poslovanje poduzeća na području Europske unije - AI ACT.

Na kraju konferencije, održana je i panel rasprava na temu „Uvođenje umjetne inteligencije u poduzeća“ na kojoj su sudjelovali Smilja Plišić Velimirović (Hrvatski Telekom), Mitja Trampuž (AI4SI), Ivan Rimac (CROAI) te Blaž Sterle (BE-terna). Panelisti su istaknuli da je uvođenje AI-a u kompanije kompleksan proces koji zahtijeva sveobuhvatni pristup, od prilagodljivosti, suradnje sa stručnjacima, dugoročne strategije do edukacije zaposlenika. No, pravilna implementacija donosi višestruke koristi za sve uključene strane.

Foto Matej Grgić

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve