Održao se Hrvatsko - slovenski poslovni forum o kružnom gospodarstvu

20.03.2024

Na gospodarskom forumu o kružnom gospodarstvu, održan 19. 3. 2024., u Hrvatskoj gospodarski komori,   sudjelovalo  je 50 slovenskih i hrvatskih tvrtki. Prvi gospodarski susret ovakve vrste organizirale su Hrvatska gospodarska komora (HGK), Štajerska gospodarska komora (ŠGZ), SLO CRO  Poslovni klub i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu.

Na početku programa organiziran je obilazak vodeće hrvatske tvrtke za upravljanje otpadom, CE-ZA-R (CIOS Grupa), nakon čega je slijedio konferencijski dio događaja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Prisutne predstavnike tvrtki pozdravio je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, a generalni direktor MGŠT Jernej Salecl istaknuo je važnost takvih susreta i suradnje između država. Dodao je da veliki interes za događaj pokazuje da poduzetnici iz obje države imaju veliku želju i podršku na putu prema cilju kružnog gospodarstva.  Organizaciju susreta također je pozdravio Nj.E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu raspravljali su o prilikama za prekograničnu suradnju do 2050. godine: Anđelko Švaljek, RGNC Grupa, Saša Muminović, AcquafilCRO, Nina Meglič iz SRIP Kružno gospodarstvo, Darko Horvat iz MINGOR-a i Zvonimir Majić iz FZOEU-a.

Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK, rekao je da nam kružno gospodarstvo daje priliku za reindustrijalizaciju Europe.

Saša Muminović rekao je, kako zeleni plan dugoročno nema alternativu, pa se kratkoročno moramo fokusirati na izazove. Plan podrazumijeva transformaciju ne samo gospodarstva, već i promjenu cijelog društva. U korištenju potencijala otpada ključnu ulogu će imati jaka kemijska industrija', rekao je Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba i predsjednik uprave AquafilCRO, koji u sklopu globalne Aquafil grupe uspješno razmjenjuje ideje i primjere dobre prakse između članica grupe, a posebice  u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

U sklopu  foruma održali su se B2B susreti. Sudjelovalo   je otprilike dvadeset hrvatskih tvrtki, zajedno s delegacijom deset tvrtki iz Slovenije.

Program gospodarske delegacije završio je opuštenim prijemom u rezidenciji Veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu.

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve