Poslovni protokol – osnove kulturnog ponašanja i uspješnog poslovnog komuniciranja

12.10.2023

U Amadria Park Hotelu  Capital u Zagrebu 5. listopada 2023.,  ugostili smo Kseniju Benedetti - renomiranu slovensku stručnjakinju za  poslovni protokol, koja je  2000 godine prvi put imenovana šeficom Protokola Republike Slovenije. Tijekom osamnaest godina njezine karijere u Sloveniji zbili su se  brojni  događaji, koje je zajedno sa svojim suradnicima u protokolu pripremala i izvela. Pratila je šefove države i vlade u službenim posjetima inozemstvu te pripremala protokolarna događanja i posjete na najvišoj razini za sve predsjednike samostalne Republike Slovenije.  Osamnaest je godina vodila cjelodnevne radionice o pravilima Protokola i držala predavanja diplomatima, političarima i gospodarstvenicima, kao i najrazličitijim državnim službenicima i srednjem menadžmentu u gospodarstvu.  

Danas je suradnica na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Primorska, predavateljica na Visokoj poslovnoj školi B2, predaje različitim slušateljima te je savjetnica u svijetu gospodarstva, poduzetništva i politike. 

Na predavanju, koje je   pripremila za članove SLO CRO Poslovnog kluba, saznali  smo što su osnovna  pravila primjerenog ponašanja. Što je primjerno u poslovnom okruženju, gdje su  granice osobnog prostora i čini li odjeća čovjeka? Istaknuto je koliko je važna  komunikacija među kolegama, a još više - način komunikacije. Poznato je,  da puno izražavamo svojom posturom ali smo premalo  toga svjesni.  Znamo li, kada bi stvarno morali odložiti mobitel?  Postoje pravila sjedenja i nije  svejedno kojim redoslijedom pozdravljamo goste? Dali imaju dame uvijek prednost!? I kakve je promjene tu napravila emancipacija žena.

Slijedi  nekoliko  točaka   gdje  se  poznaje kultura poslovnog  i osobnog ponašanja

►Poštujemo tuđe vrijeme i  na sastanke dolazimo točno

► Kulturno  komuniciramo putem elektroničkih uređaja.

►Pravilno se ponašamo za stolom.

►Prikladno  smo obučeni za događaj i funkciju.

► Goste i poslovne partnere dočekamo kako treba.

►Slušamo  i  čujemo sugovornike

Izuzetno zanimljivo, korisno i  duhovito predavanje, sa savjetima za dobar početak poslovne suradnje. Brojna  iskustva, koje je gospođa Benedetti doživjela tijekom svog rada u  Protokolu R Slovenije dodatnu su obogatila predavanje i poslužila za primjere  poželjnog ili nepoželjnog    ponašanja u kulturnim sredinama.

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve