Polugodišnji pregled tržišta nekretnina u Sloveniji

10.09.2021

Colliers Hrvatska, Slovenija & BiH proveo je istraživanje slovenskog tržišta nekretnina i objavio polugodišnji pregled tržišta u kojem je analizirao dinamiku transakcija, koji su sektori nekretnina pokazali najveću otpornost na globalnu pandemiju te koji su najveći igrači u pojedinim sektorima – uredskom, retail, industrijskom i logističkom, HTL, stambenom kao i na investicijskom tržištu – u prvoj polovici 2021. godine. 

Aktivnosti po sektoru

Ljubljana kao glavni grad ima najrazvijenije uredsko tržište u Sloveniji te služi kao sjedište većine međunarodnih i domaćih tvrtki koje posluju u Sloveniji. Unatoč trendovima rada od kuće koji su obilježili trajanje Iockdowna, fundamenti uredskog tržišta u Ljubljani su stabilni, te još uvijek nedostaje novih modernih uredskih prostora A klase. Zgrade A klase generalno imaju veću popunjenost, dok zastarjele zgrade (B i C klasa) na sekundarnim lokacijama imaju veće stope praznih prostora, što utječe na prosjek ukupnog tržišta. Mjesečne zakupnine za prime lokacijama u Ljubljani trenutno su u rasponu od €14,0 do €17,0/m². Prosječna zakupnina u uredskim zgradama A-klase je stabilna te iznosi između €12,0 i €14,0/m²/mjesečno. Završetkom mješovitog projekta Pallais Schellenburga te poslovne zgrade na Dunajskoj cesti koju gradi Strabag RE, Ljubljana će dobiti preko 10.500 m² novog uredskog prostora.

Tijekom lockdowna, zakupodavci su zakupcima odobravali potpune ili djelomične popuste na zakup za razdoblje kada su njihove trgovine bile zatvorene. Ponderirane prosječne mjesečne zakupnine u trgovačkim centrima i retail parkovima u Sloveniji kreću se od €7,0 do €16,0/m². S druge strane, zakupnine na high streetu ovise o mikro lokaciji i veličini poslovnog prostora te u prosjeku iznose između €40,00 i €45,00/m²/mjesečno za trgovine na prime lokacijama, dok u Čopovoj ulici u Ljubljani mjesečna zakupnina može ići i do €120/m² za manje trgovine. Supernova Rudnik, s dodatnih 20.000 m² bruto površine i 60 trgovina, nakon završetka ekspanzije postat će jedan od najvećih i najmodernijih trgovačkih centara u Sloveniji.

Prosječne zakupnine u industrijsko – logističkom sektoru ostale su stabilne. Većina zakupnina za logističke prostore u Ljubljani, Kopru i Kranju kreću se između €4,5 i €6,0/m²/mjesečno, ovisno o lokaciji, veličini i kvaliteti samog prostora. Zakupnine u manjim gradovima iznose između €2,0 i €4,0/m²/mjesečno, dok je stopa slobodnih prostora u modernim centrima ispod 5,0%.

Iako je turizam pokazao znakove oporavka u ljetnim mjesecima 2020., nove restriktivne mjere i ograničenja kretanja u prvoj polovici 2021. negativno su utjecali na turistička putovanja diljem Europe, pa tako i u Sloveniji.

Transakcijski volumeni na tržištu stambenih nekretnina, najaktivnijem tržištu nekretnina u Sloveniji, porasli su u H1 2021. u odnosu na prvu polovicu 2020. godine koju je obilježio striktni lockdown i nemogućnost inspekcija i pregleda nekretnina. U H1 2021. zabilježeno je gotovo 3.700 transakcija stanova u Sloveniji (+11 y-o-y), od kojih preko 1.000 samo u Ljubljani (+23% y-o-y). 

Iako je sentiment investitora pozitivniji u odnosu na 2020., koja je obilježena visokom razinom neizvjesnosti, volumen investicijskih transakcija nije se znatno povećao u prvoj polovici ove godine. 

Što očekivati

Nakon četiri negativna tromjesečja slovenski BDP zabilježio je rast u prvom tromjesečju ove godine i time označio početak gospodarskog oporavka. Glavni gospodarski pokazatelji su pozitivni i ukazuju na zdrave temelje za nastavak rasta.

"Iako su investitori suočeni s ograničenom ponudom kvalitetnih nekretnina koje se nude na tržištu, ali i s pritiscima inflacije i značajnim količinama dostupnog kapitala, vjerujemo u snažnu potražnju i povećane investicijske aktivnosti u narednom razdoblju. Pogotovo s obzirom da je Slovenija i dalje u fokusu stranog kapitala usmjerenog na regiju jugoistočne Europe.", kaže Klara Matić, Voditeljica odjela za investicijske transakcije u Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Industrijsko - logistički sektor ima najviše potencijala za daljnji razvoj i rast investicijske aktivnosti. Očekivan je rast broja novih projekata, uglavnom built-to-suit nekretnina, koje bi bile u skladu s globalnim trendovima i tehnologijama, te pratile daljnji rast e-trgovine.

DETALJNIJE izvješće na stranici Colliers Hrvatska: OVDJE 

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve